Käärmekeitto Tsekeissä -Otteita kiertuepäiväkirjasta

22.5 Jossain päin Moraviaa

Helemese-yhtyeen hanuristi /laulaja /primus motor Jirka on ratissa, ajamme jossain päin Moraviaa kohti Kyjovia, joka tulee olemaan tukikohtamme viikon alkupuoliskon ajan. Kapeat, mäkiset ja mutkaiset tiet, peltoja, viinitarhoja ja taas lisää peltoja. Olemme aloittamassa viikkoa sukellusveneessä, kuten Jirka sanoo. Onneksi seura on hyvää. Helemesen ihmiset ovat meille entuudestaan tuttuja syksyiseltä Suomen kiertueelta. Kun nyt vaan itse osaisi olla ihmisiksi.

24.5 Furchin kitaratehdas, Velke Nemcice.

Ensimmäisen keikan jälkeinen aamu Kyjovissa, joka on kotipesä viikon alkupuoliskon. Basistimme Ari Koo sanoo, että pitäisi nousta. Miksi, me kysymme.

Osoittautuu, että hän on järjestänyt meille tutustumiskierroksen lähistöllä sijaitsevalle Furchin kitaratehtaalle. Ja se osoittautuu hyvin mielenkiintoiseksi ja viihdyttäväksi paketiksi. Erittäin ystävällinen ja hauska tehtaan edustaja kuljettaa meitä yli tunnin ja saamme nähdä työvaihe kerrallaan, kuinka kitaran rakentaminen tapahtuu. Furch ei ole ihan pikku paja, siellä valmistuu päivittäin 25-30 laadukasta soitinta, pääasiassa akustisia kitaroita ja sähköbassoa. Suuri osa työstä tehdään käsityönä ja soittimia viedään ympäri maailmaa. Myös sähköinen kontrabasso eli ”Parru” jota Ari Koo soittaa Käärmekeitossa on tehty täällä

24.5 Brno

Brnossa Käärmekeitto on tulessa. Loistava pikku klubi, ässääkin ässempi talonmiksaaja ja altis yleisö siivittävät orkesterin erittäin hienoon esitykseen. Tämä on niitä iltoja, joiden takia musiikkia tehdään. Näitä iltoja metsästetään kun istutaan pakettiauton penkkiin ja lähdetään keikalle.

Yllätyksenä meille tulee, että keikka myös nauhoitettiin. Klubin seinän takana sijaitsee levytys-studio ja Helemese on tilannut taltioinnin omaa live-levyään varten. Saamme multiraidat erittäin kohtuulliseen hintaan ja ehkäpä, jahka ehditään, ne miksataan ja julkaistaan jossakin muodossa.

25.5 Olomouc

Istumme soittonurkkauksen lattialla Olomoucissa ja meille kerrotaan, että olemme nyt tsekkiläisen undergroundin legendaarisilla pelipaikoilla. Uskomme sen totiseksi todeksi. Virallisenkin aseman hankkineen marihuana-uskonnon perustaja piipahti juuri ovesta sisään. Paikalla on myös jokaisen soolokitaristin unelma-talonmiksaaja. Hän pyytää toistuvasti styrkkaria lujemmalle, lopulta mikittää sen kesken keikan pa:han. Pitää kuulua lujaa pubin joka nurkkaan.

24.5 (?) Kyjov.

On yö, olemme nälkäisiä ja pizzapaikka on mennyt kiinni. Mutta ei hätää, mukanamme on Darina, joka pitää mukavaa pikku ravintolaa aivan vieressä. Työavaimetkin löytyvät taskusta. Pian olemme turvallisesti yöpalalla, toasteja valmistuu ja janoiset muusikot saavat mukit eteensä. Kuuntelemme moravialaista kansanmusiikkia ravintolan stereoista ja horisemme mitä sattuu, milloin milläkin kielellä.  

26.5 Pardubice

Aukio on hulppean kokoinen ja valtavan kaunis, joka puolella vanhaa, juhlavaa arkkitehtuuria. Lava sen keskellä ja kummallakin sivulla ravintoloiden terasseja. Paikallinen bluestrio vetää omaa settiään kun tulemme paikalle. Kitaristi soittaa niskan takana ja tekee irstaita kuvioita kielellään terassiyleisön suuntaan. Samalla näemme hänen vatsansa. Olemme hyvin vaikuttuneita.

Käärmekeittokin veivaa kuin viimeistä päivää, vaikka väsymys vaivaa tätä viikon neljättä keikkaa. Jari kaivaa kikkapussista kaikki mahdolliset temput, jotta hommaan saataisiin eloa. Laulatamme yleisöä ja sitten Helemesen Matyas ja Pavel järjestävän illan hienoimman hetken. He tulevat lavan eteen ja viittovat Jarin nousemaan olkapäilleen. Ja sitten mennään, Pipipää-biisin sooloa soittaen, toria niin pitkälle kuin kaapelia riittää.

28.5 Praha

Basistimme Ari Koo on nyt yhdellä vahvuusalueistaan. Paitsi että mies on tsekkiläissyntyisen vaimonsa myötä tavallaan kaikkien tsekkien vävy, hän on myös suuri lasten ja eläinten ystävä. Ja Jirkan vanhempien luona Prahassa riittää temmellyskenttää hassun sosiaaliselle suomalais-sedälle! On sylivauvoja, kukkuu, ja isompi lapsi, pikku koira rapsuteltavaksi sekä vanhempia ihmisiä joille kättäpäivää ja jutustelua. Mikko ja Jari, jotka edustavat Käärmekeiton umpimielisempää siipeä, ovat kovin tyytyväisiä, että ryhmästä löytyy tällainen seurustelu-upseeri.

29.5 Prahan lentokenttä

Äijien äijä Jirka, joka on isännöinyt Käärmekeittoa koko viikon, ajaa meidät vielä Prahan lentokentälle. Jalmari, Mikko ja Jari lentävät Suomeen, Ari jää vielä sukuloimaan. Olemme sitä mieltä, että traditio on syntynyt. Ensi syksynä Jari Rättyä & Käärmekeitto ja Helemese jälleen yhteiskeikoilla, tällä kertaa Suomessa. Nähdäänpäs siellä.